dinsdag 24 september 2013

Uit de praatronde: "Vuurwerk" door Tijl


Vorige week trok David naar Ode Gand. Hij genoot er van enkele optredens (enkel het kerkgezang kon hem niet bekoren).
De avond werd afgerond met magnifiek vuurwerk.


Velen vroegen zich af hoe vuurwerk wordt gemaakt en sinds wanneer het bestaat.
Een opdracht voor Tijl...

Vuurwerk zit meestal in kokers gemaakt uit papier, karton, plastic en/of metaal. Daarin zitten er ontplofbare of brandbare mengsels van chemische stoffen die zorgen voor licht, geluid, rook en/of beweging. In vuurwerk wordt vaak buskruit gebruikt.
Vuurwerk afsteken is ook gevaarlijk. Er gebeuren nog altijd veel ongelukken. Meestal doordat iemand vuurwerk dat niet is ontploft na een eerste keer opnieuw probeert aan te steken. De lont is vaak korter en dus ontploft het vuurwerk sneller.
13 jaar geleden was er een grote vuurwerkramp in Nederland. Er vielen 23 doden toen een opslagplaats was ontploft. Vele huizen zijn verwoest. (http://www.youtube.com/watch?v=tew4oHz_Fow)

Nog een beetje geschiedenis:
Hoe en wanneer vuurwerk precies is ontstaan of ontdekt is niet duidelijk.
Men denkt dat het per ongeluk is uitgevonden in China of Bangladesh door salpeter (werd in plaats van zout gebruikt) te morsen op het vuur tijdens het koken.
Ongeveer 2000 jaar geleden gebruikten ze in China vuurwerk om boze geesten te verdrijven en voor feesten.
In de dertiende eeuw kwamen door de handelsreizen uit die tijd de eerste Europeanen met vuurwerk in aanraking.
Vuurwerk werd door de Europeanen gebruikt bij de oorlogsvoering om de tegenstander af te schrikken en ze met bommen en pijlen te bestoken.


Hier zie je stap voor stap hoe vuurwerk precies wordt gemaakt: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060411_vuurwerk01

Geen opmerkingen: